Čeští ježci

Víte, že v Česku se v přírodě vyskytují dva druhy ježků? Liší se od sebe navzájem nejen vzhledem, ale i místem výskytu nebo množstvím mláďat. A jak je od sebe rozeznáte?

Ježek východní

  • Žije spíše v nižších polohách a teplejších oblastech

  • Je o něco menší než ježek západní, tím pádem mu pro úspěšné přečkání zimy stačí váha okolo 500 gramů

  • Ježek východní se k zimnímu spánku ukládá dříve a dříve se z něj budí (než ježek západní)

  • Vrhy mláďat v období května až června

  • Pokud začne jaro brzy nebo je podzim teplý, mohou samice během roku stihnout dva vrhy mláďat

  • Bodliny má „hala bala“

cestiJezciClanek.jpg

Ježek západní

  • Žije spíše ve vyšších polohách a chladnějších místech

  • Pro úspěšné přečkání zimy musí mít mladý ježek VÍCE NEŽ 500 gramů, pro dospělého ježka je pak ideální váha 800-1000 gramů

  • Vrhy mláďat v období srpna a září

  • Má vždy pouze jeden vrh

  • Bodliny má pravidelně uspořádané

Než se ježčí mláďata vykrmí a osamostatní, trvá to až dva měsíce. Proto ještě v říjnu nebo začátkem listopadu můžete narazit na ježčí mláďata (pravděpodobně ježka západního). Pokud ale potkáte jakéhokoliv ježka během dne, je jasné, že potřebuje pomoc záchranné stanice. Proto doporučujeme stáhnout si do mobilu aplikaci Zvíře v nouzi, která vás propojí s nejbližší stanicí.