Zima na krmítku
Se sněhem a mrazy můžeme pozorovat, že místo ptáků se na větvích stromů a v okolí krmítek pohybují načechrané kuličky připomínající vrabčáky, sýkorky nebo třeba červenky. Proč a jak těmto „kuličkám“ přilepšit?
Za načepýřením stojí snaha přežít zimu. Vzduchové kapsy v důkladně načepýřeném peří jsou totiž skvělou izolací a dostatek potravy (i díky plným krmítkům) doplňuje tukové zásoby, které přes noc mizí.
A mizí opravdu rychle! Ti nejmenší dokonce mohou přes noc přijít až o 20 % své váhy. A pokud ztracenou váhu během dne opět nenaberou, nemusí následující noc vůbec přežít. Proto jsou plná a čistá krmítka něčím, co může během zimy skutečně zachránit život – a rozhodně nejen jeden.
Jak správně přikrmovat
Do krmítka rozhodně nepatří žádné zbytky jídla včetně pečiva. Ptáci naopak uvítají semínka a oříšky (nepražené a nesolené), ovesné vločky nebo třeba strouhanou mrkev. V obchodech také můžete koupit lojové peletky s hmyzem nebo tzv. nahé lojové koule (bez obalu), které můžete umístit do závěsného krmítka (koupíte např. v Zelené domácnosti).
Udržovat krmítko v čistotě je velmi důležité. Především kvůli trichomonóze, které se přezdívá krmítková nákaza. Napadeným ptákům zduří sliznice, nemohou polykat, postupně slábnou a hynou hlady třeba uprostřed plného krmítka. Pokud tedy uvidíte na vašem krmítku např. zvonka zeleného, který viditelně není v dobré kondici, je potřeba s přikrmováním ihned přestat alespoň na 14 dní a krmítko vydezinfikovat.
Vodní ptactvo
Během zimních procházek městem či přírodou podél vodních toků můžete narazit i na hejna labutí, kachen a dalšího vodního ptactva. Pokud jim chcete v zimě přilepšit, myslete na to, že pečivo nemá žádnou výživovou hodnotu. Místo toho raději zvolte ovesné vločky, listový salát nebo speciální granule pro vrubozobé. Výhoda takových granulí je nejen v jejich skladování a trvanlivosti, ale také v jejich obsahu. Ptáci z nich získají vše, co potřebují.
Pokud vás zajímají další informace ze světa ptactva, můžete navštívit oficiální web České společnosti ornitologické.